For Your Eyes Only LEZERS TOP 2001


Collega Critici,

Met 13 inzendingen noemen wij onze 'Lezers TOP 200X' dit jaar wederom een groot succes. Met al dat leesvoer voor de boeg houd ik het zo kort mogelijk. Wat valt op? 2001 lijkt een mager jaar te zijn geweest, de floplijst is bij sommigen zelfs langer dan de toplijst! Aan de andere kant zit het leed bij anderen weer zo diep dat een traumatische filmervaring uit 2000 die van 2001 nog steeds overschaduwt. We beginnen ‘als vanouds’ met de kortste inzendingen. Wat ook dit jaar weer niet wil zeggen dat de lijstjes aan het eind van minder betekenis zijn.

Beknopte analyse Lezers en VWLP:
1. (8 stemmen) MEMENTO
2. (7) AMELIE
3. (5) LOTR, La Pianiste en Moulin Rouge
6. (4) Crouching Tiger, Dronken Paarden, Amores Perros
9. (3) The Others, Traffic
11. (2) The Hole, Billy Elliot, Harry Potter, Bridget Jones, Intimacy, Unbreakable

Hall of shame is er voor:
-1 (3) UNBREAKABLE, CHOCOLAT
-3 (2) Tombraider

Remco, kom maar door met dat lijstje



Remco te A in J:

Anyway, ja, hhhmmmm, mijn lijstje. Ik loop dus grofweg een dik halfjaar of meer achter op filmgebied en heb dus nog erg weinig films uit 2001 gezien en van degene die ik heb gezien durf ik er nauwelijks een aantal op een top lijstje te zetten. Tegen de tijd dat je Family Man een van de betere films van het afgelopen jaar begint te vinden, moet je je toch echt zorgen gaan maken over welke bagger je eigenlijk gezien hebt.
Dus als jullie het niet erg vinden, verontschuldig mij hierbij voor het niet insturen van een lijstje. Trouwens, Memento ligt hier net in de videotheek. Tegen de tijd dat de enige videotheek in Aioi een kopie vrij heeft (en dat duurt even met 2 banden voor zo'n 70000 mensen) ben ik er als de kippen bij.



Arnie te U:

Het is wel een enigszins beperkt aangezien ik het afgelopen jaar niet zo heel veel nieuwe films gezien heb.

Tops:
- Crouching Tiger Hidden Dragon (**1/2)
- the Hole (**1/2)
- Abre Los Ojos (***)

Flops:
- Bridget Jones's Diary
- St. Francisville Experiment



Robert te G:

1: le fabuleux destin d'Amelie Poulain
2: Intimacy
3: Simon Magus
4: La Pianiste
5: Een tijd voor dronken Paarden
6: Moulin Rouge
7: You can count on me



Grégory te H in B

Hier zijn eindelijk mijn beste films van 2001, zonder mening (excuseer mij!):
1. Moulin Rouge
2. Le fabuleux destin d'Amélie Poulain
3. Tanguy
4. Le vélo de Ghuilain Lambert (met Poelvoorde)
5. les rois mages (met Les Inconnus)

De flops van 2002:
The planet of the apes

Voila en tot volgende keer!



Maya te U:

Tops (In no particular order):
- La Pianiste
- Himalaya
- The Circle
- Memento
- Een tijd voor dronken paarden
- Pani e Tulipani
- Bridget Jones' Diary
- Faithless
- Lord of the Rings

Flops:
- CastAway



Bart-Willem te A:

top vijf:
- Memento
- Intimacy
- Minoes
- Le Goût des Autres
- Moulin Rouge


flop drie:
- Ik ook van jou (met superstip)
- Unbreakable
- Sexy Beast



Eveline te L:

Hierbij even voor het eerst mijn top 10 van 2001 en mijn flop 3 van 2001. 2001 was wat mij betreft een slecht filmjaar, in aantallen bezoeken althans (een stuk of 30 tegen 2000 rond de 50. Maar van die 50 waren weer 7 keer Fucking Amal, dus dat compenseert weer een beetje). Ook ben ik het afgelopen jaar vaker dan in 2000 bij een kutfilm terecht gekomen, terwijl het aantal sneaks lager lag (wel was het aantal filmbezoeken waar mijn schoonzus bij was hoger, en zij kiest nu eenmaal vaak voor films als The Wedding Planner).

OK, gaat-ie dan:

TOP 10
1. Memento
2. Amelie
3. Tilsammans
4. The Others
5. Bridget Jones's Diary
6. The Hole
7. Traffic
8. Billy Elliot
9. Lord of the Rings
10. Harry Potter and the Philosopher's Stone

FLOP 3
1. A.I. (zelfs de romantiek van de huwelijksreis kon deze niet goedmaken)
2. Dude, where's my car (hoe erg kan een sneak zijn?)
3. Songs from the second floor (of ik ben zo dom dat ik het niet begrepen heb...)

Speciale vermelding nog voor Costa! Tijdens de vakantie op video gehuurd en warempel twee keer in 2 dagen bekeken, best lachen eigenlijk!



Bollers te A of A:

Er zijn nog wat kerstfilms die ik moet zien waarvan ik verwacht dat ze op dit lijstje hadden kunnen staan, zoals Lord of the Rings en the Others, maar ach, dan komen ze er volgend jaar wel op.

Mijn uitschieters dit jaar:
1. Amores Perros;
mijn absolute nummer 1 van dit jaar. Erg meeslepen drieluik over ongeluk en honden in het grauwe Mexico. Fantastische soundtrack (de regiseur is per slot van rekening een dj)en mooie personages!

2. Crouching Tiger hidden dragon, Ang Lee;
Cinematografisch meesterwerk dat terecht is bekroond met beste buitenlandse film! Had ook beste film mogen zijn trouwens.Ik ergerde me geen moment aan dat vliegwerk by the way.

3. Traffic, Steven Sodenberg;
Te gekke film over het drugsverkeer tussen VS en Mexico. Mooie rollen van Michael Douglas, Benedicio del Torro en Catherine Zita Jones. Ook herdoorbraak van Steven Soderbergh door deze en Erin Brocolie.

4. Unbreakable, M. Night Shyamalan;
Te gekke film die niet door iedereen werd begrepen. Maar wel door Bollers. Want vroeger was ik al fan van strips en deze film kwam precies op het juiste moment. Superman voor volwassenen.

5. Hannibal, Ridley Scott ;
De film gezien in Nederland, het boek van Thomas Harris gelezen in Australie en daarna de film voor de tweede maal gezien in Nederland op superscherm te Berg en Bos in Apeldoorn. Is toch wel bijgebleven ja!


Turkeys van het jaar:
Tombraider
The Mummy returns



Krispijn te A:

Januari 2002, tijd voor het top-&-flop-van-2001-lijstje... ware het niet dat tot mijn grote schrik en schande de lijst bekeken films slechts 6 titels kent! Hiermee doe ik het lustopwekkende karakter van de FYEO te kort. Zeker als je bedenkt dat ik uit 6 bekeken films nauwelijks tot een top 4 kom. Voornemen voor 2002: beter naar jullie luisteren. Dus blijf komen met op z'n minst een tweewekelijkse uitgave, anders wordt 2002 net zo'n rampjaar.

Top 2001
1. Memento.
Mindfuck die, zelfs na twee keer gezien te hebben, geen antwoord geeft op de vraag: "Who did it?". En desondanks uitstekend beviel.

2. Requiem for a Dream.
Net als "Memento" een film met een hoog tempo. Boodschap vanaf de eerste minuut: "It's all downhill from here". En mede daarom een verfrissende ervaring. Knappe soundtrack.

3. Lord of the Rings: Fellowship of the Ring.
Eindelijk tweespalt in het kamp der FYEO-recensenten. Of VW gelijk krijgt met zijn stelling dat Fellowship slechts een aperitief op deel II en III is? Ik mag het hopen. Maar sluit me, wat waardering voor deel I betreft, aan bij LePaulski. No hard feelings.

4. The Score.
Wellicht wat makkelijke kraak-de-kluis vertelling met Edward Norton, Brando en De Niro. Hoort voor een doorgewinterde filmfan misschien niet in dit rijtje thuis, maar bij gebrek aan ervaring was dit een onderhoudende kennismaking met gevestigde namen.


Jammer 2001:
1. Tillsammans (Together).
Kutfilm van 2001. Helaas soms letterlijk, met een overbodige huiskamerscene waarin een jaren-70 woongroep op genante wijze tot karikatuur wordt gedegradeerd. Nooit meer op z'n Zweeds, thank you very much...

2. Intimacy.
Misschien heb ik het niet goed begrepen, misschien had ik na de pauze terug moeten gaan de zaal in... Of is het gewoon toch de overhypte flauwekul die ik er (toch voor de helft) in zag?



Marlous te N

Een hoog sprookjesgehalte, films die net even een zijspoor van de realiteit nemen, hebben mij afgelopen jaar vooral kunnen boeien. Hopelijk blijft deze trend in filmaanbod nog een jaartje aan, zodat ik ook in 2002 met veel plezier in de pluche stoelen mag verzinken!

Top 2001:
1. Le fabuleux destin d'Amelie Poulain:
net als bij Delicatessen kan ik niet precies vertellen wat het is, maar ook hier denk ik er met een blije wat sullige glimlach aan terug.

2. Moulin Rouge:
na de voorbode in de vorm van de cd (waarbij het juist het snoeiharde cancannummer mij vooral naar de film deed uitzien, maar helaas daar niet tot zijn recht kwam), kon deze film niet meer stuk. Het is de enige film (naast 101 dalmatiërs) die ik 2 keer heb bezocht en ik moet zeggen, de tweede keer was ie zelfs beter. Weer een bevestiging van mijn toch al schijnbare voorliefde voor deze regisseur!

3. Billy Elliot:
de enige film waarbij de tranen over mijn wangen biggelden en vraag me niet waarom, maar ik was er gewoon weg van.

4. Harry Potter:
als zware leesfan van deze fantasievolle briljantjes kan ik niet anders zeggen dan petje af voor de regisseur die samen met Rowlings eens een boek heeft verfilmd waarbij de film precies is zoals je je in het boek voorstelt.

5. Chocolat:
tja, daar mij ter ore kwam dat de heren critici het good-old genre 'woensdagavond film' niet kennen, waarbij 'sit-back-and-don't-think-at-all' het motto is, lijkt het mij onmogelijk uit de doeken te doen waarom deze film bij mij in 'toppers' staat. Misschien zoals in de film de vrouwen de dorpsbewoners verleiden met chocolat die soms meer dan goed voor hen is, kan dat ook hier het geval zijn geweest: de heren hadden de verkeerde bonbon te pakken, ik de goede!


Flop 2001:
Helaas, helaas, ik bemerkte dat niets het dieptepunt van de krijsende vogelverschrikster van 'dancer-in-the-dark' heeft kunnen evenaren en kan ik mij dus ook niet uitlaten over flop 2001. Hopelijk meer nieuws in 2002

Eervolle vermelding voor film met indrukwekkendste scene 2001:
Swordfish: Net koud 1 week na de aanslag van 11 september voelde je tijdens de scene waarbij een bus, aan een helicopter hangent, half losschiet en zo stuurloos een van de business torens in Manhattan ramt in de zaal een indrukwekkende stilte ontstaan, waarbij alleen eventuele 'naar-adem-happingen' gehoord konden worden: het moment van de inslag wordt nl. vanuit de toren gefilmd en je ziet de bus aankomen en het kantoor binnenzeilen...ik had het ineens ijskoud...

I send a smile over to you
(Smashing Pumpkins)



Janus te G:

Eigenlijk aarzel ik een beetje deze top 10 in te leveren, aangezien ik helaas toch wel redelijk wat potentiele toppertjes heb gemist dit jaar (o.a. Tijd voor dronken paarden, Sexy Beast, CastAway, YiYi, The Circle, In the mood for love). Maar iets is beter dan niets...

1. Memento
Voor het eerst in lange tijd weer een ****

2. Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain
Hoe moet ik verder zonder Amélie?

3. La Pianiste
Haneke's beste..?

4. You Can Count On Me
Pathetische titel, maar wat mooi...

5. Unbreakable
Stripboekhelden bestaan echt!

6. The Others
We zouden bijna vergeten dat Kidman ook erg fantastisch kan acteren.

7. State and Main
Philip Seymour Hoffman op zoek naar puurheid temidden van alle bullshit.

8. The Pledge
Jack Nicholson had het nou eenmaal beloofd, maar hij snapt er niks meer van. Wat een zuur einde.

9. AI
Ondanks het stomme einde maken Kubrick en Spielberg er toch wat moois van.

10. Lord of the Rings: Fellowship of the Ring
Mooiste film die me het minste deed.

Eervolle vermeldingen (oftewel 11-14):
The Gift
Code Inconnu
Crouching Tiger Hidden Dragon
Dancer in the Dark


Slechtste films:
1. Lastpak
Slechtste film ooit gezien, alhoewel ik twijfel of deze door een slechte amateur gemaakte rolprent wel kwalificeert als echte film. Draaide op IFFRotterdam, met Rene van 't Hof.

2. Miss Congeniality
Kan die Bullock niet wat anders gaan doen?

3. Don't say a word
Wat een hoop cliches en voorspelbaarheid bij elkaar. Brittany Murphy en Famke Jansen doen een wedstrijdje slecht acteren.



Yvonne te U:

Vandaag ben ik erachter gekomen, waarom ik zoveel moeite had deze twee lijstjes op te leveren: ik heb in het jaar 2001 teveel triestheid gezien. Het zou laf zijn te zeggen dat er geen goede films waren in 2001. Laten we het derhalve houden op een slechte keuze van de kijker (en diens partner, die hierin wel degelijk zijn aandeel heeft!). Wat heeft 2001 opgeleverd? Een magere toplijst en een vette floplijst. En, niet te vergeten, een 10-ritten kaart van Springhaver ter vookoming van soortgelijke taferelen in 2002.

Yvonne's toplijst:
1. Le fabuleux destin d'Amélie Paulin
Twee uur lang een big smile tijdens dit sprookjesachtige verhaal. Ik ben ook dol op grote lappen behang van de muur trekken!

2. The discovery of heaven
Stephen Fry is erg grappig en het verhaal is verrassend. Ideaal voor de zondagmiddag.

3. Amores Perros
Wat lopen de gemoederen weer lekker hoog op in deze gepeperde Mexicaan.

4. Traffic
Oké, Michael Douglas gaat te ver in zijn stijd tegen drugs, maar Benicio del Torres was wel erg cool. Verder geen gezeik, gewoon gaaf.

5. Memento
Origineel en beklemmend verhaal. Dit vind ik eerder een kwestie van knap in elkaar gezet dan superspannend.

6. Crouching Tiger, hidden dragon
Say farewell to gravity.

7. Shrek
Erg geestig, maar ach, I'm just an Ogre.

Helaas, 8, 9 en 10 komen in deze lijst niet voor. En dan nu: Yvonne's floplijst. Hierbij dient vermeld te worden dat er ongetwijfeld flops ontbreken. Dat zijn dermate slechte films, die heb ik allang weten te verdringen!

1. Bridget Jones's diary
Renée Zwellweger is boerentrien die te Brits praat en niet weet hoe ze een sigaret vast moet houden. Zonde van al die kilo's.
2. Get Carter
Hierover wil ik verder niets kwijt.

3. Almost famous
Boring! Moet het puur hebben van seventies sfeer. Als dat je ook niet aanspreekt blijft er niets over.

4. The legend of Bagger Vance
Waar gaat dit over? Na 10 minuten was het "rewind".

5. Sweet November
Het aantrekkelijke stel uit the Devil's Advocate goes "open sandals and woolly socks".

6. You can count on me
Waarom stond deze film in de Filmhuis-hoek van de videotheek? Echte wijvenfilm.

7. 15 Minutes
15 minutes, that would do.

8. The Mexican
Nu weet ik het zeker: Brad (Brat) Pitt is een sukkel.

9. Unbreakable
Hallo!!! Gebeurt en nog iets?

10. Chocolat
Deze flop verdient de 10e plaats omdat hij toch vele malen leuker was dan de rest!

Poe, het is eruit!



Beek te E:

Ik heb in 2001 te weinig memorabele films gezien om een leuk toplijstje samen te kunnen stellen, en daarom een wat andere insteek van mijn kant:

"Film + acteur" die me 't meest opgevallen zijn:
(gelijk alle films die ik afgelopen jaar gezien heb)

Tomb Raider (aka Lara Croft) - Angelina Jolie
Door VW in zijn flop 3 geplaatst. Nu weet ik toevallig dat hij de dialogen niet geheel op waarde heeft kunnen schatten doordat Lara op mysterieuze wijze frans sprak. Zeg maar net zo vervreemdend als James Bond duits te horen spreken. Nou ja VW, ook een engels sprekende Lara is "zeer aimabel".

Memento - Joe Pantoliano
Hoewel hij gespeeld heeft in kaskrakers als Godfather part 2, The Fugitive, US Marshalls en The Matrix, nooit tot het rijtje van echte sterren doorgedrongen. In Memento speelt hij de rol van Teddy, die beweert 't beste voor te hebben met de aan amnesie lijdende hoofdpersoon Leonard. Is Teddy een vriend of een oplichter? Pantoliano weet met zijn karakteristieke gelaatstrekken en dito stem tot het einde aan toe de spanning erin te houden.

Costa ! - Victor Low
Wel erg brave moralistische verfilming van 't Spaanse uitgaansleven. Een van de weinige gevallen waarschijnlijk waar de realiteit toch wel wat heftiger is dan de filmvertelling. Soap-zwaargewicht Johan Nijenhuis heeft z'n tanden in dit project gezet, maar helaas: de belofte Daan Schuurmans blijkt geen nieuwe Rutger Hauer te zijn, en verder lijkt alleen Georgina Verbaan het soap-circuit serieus te kunnen ontgroeien. Victor Low is eigenlijk de enige acteur die zijn sporen al lang en breed verdiend heeft, en hij roept op zijn minst een glimlach op als "rolstoelende Deense disco-eigenaar". Gezegd moet worden dat Low zich nergens te groot voor voelt.

Discovery of Heaven - Stephen Fry
Duurste Nederlandse productie allertijden weet niet echt te boeien. Stephen Fry (in de rol van Onno) is als echte rasacteur wel in zijn element en weet de film nog de broodnodige humor mee te geven. Broodnodig want in films als deze waar de wereld weer eens gered moet worden, kan een relativerend toontje nooit kwaad. Filmtechnisch zal het verder allemaal wel in orde zijn, maar enige empathie met 't lot van de hoofdpersonen, laat staan de wereld, heb ik helaas niet gekregen. 't Plot heeft een nogal Indiana Jones-achtig karakter en is wezenlijk niet zo veel anders als bijvoorbeeld Tomb Raider.

Almost famous - Patrick Fugit
Tamelijke zoete vertelling over de carriere van de jonge Rock en Roll journalist William Miller. De jonge Patrick Fugit speelt de rol van Miller met verve. Een naam voor de toekomst ?

Swordfish - John Travolta
Hoewel Halle Berry naar verluid een klein fortuin incasseerde voor haar eerste topless scene op het filmdoek en Hugh Jackham, ditmaal in de rol van hacker, zijn status als "rising star" bevestigt, is het toch good old John Travolta die in deze nogal vette actiefilm de meeste indruk maakt. Met zijn natuurlijke arrogantie en zelfverzekerdheid is hij geknipt voor de rol van de doorgedraaide vrijbuiter Gabriel Shear die het als zijn roeping ziet Amerika te beschermen tegen terreur van buitenaf. Gemaakt voor 11 september overigens.

Bridget Jones's Diary - Hugh Grant
Te weinig goede grappen voor een echt vermakelijke avond, maar Hugh Grant overtuigt als charmante zakenman, die uiteraard het hartje van la Jones weet te breken. No more Mr. Nice Guy?


Home