For Your Eyes Only part LXXXI

The system is perfect until it comes after you.


Minority Report

Uit: 2002, USA
Regie: Steven Spielberg   (A.I., Catch me if you can)
Cast: Tom Cruise, Max von Sydow, Colin Farrell, Samantha Morton

Synopsis: In de nabije toekomst is John Anderton een speciale agent belast met het arresteren van moordenaars nog voor de moord gepleegd wordt. Op zekere dag ontvangt hij informatie over een erg onwaarschijnlijk, toekomstige moordenaar. Vast besloten dit tot op de bodem uit te zoeken, belandt hij in een kat en muis spel met zijn eigen bureau. Achtervolgt door geesten uit het verleden en opgejaagd door zijn eigen mensen moet hij alles op alles zetten om het corrupte systeem te ontmaskeren.



VW

In deze toekomst zal een drietal telepathisch begaafde kinderen in staat zijn de toekomst te zien. Zij worden ingezet om moordenaars op te sporen en hen voor de daad te arresteren waarna ze veroordeeld worden tot de eeuwige vrieskast. Maar zien deze kinderen wel werkelijk de toekomst? Een half uur in de film wordt de titel verklaard. Een Minority Report is een verslag dat de clairvoyante moord tegenspreekt. De drie telepaten zien allen in principe dezelfde gebeurtenis. Hun visioen wordt digitaal opgeslagen maar wanneer één van de drie afwijkt wordt dat verslag, het Minority Report, onder het tapijt geschoven in naam van de publieke veiligheid. Persoonlijk vind ik deze ontdekking van detective Anderton (Tom Cruise) een fantastisch uitgangspunt voor een Science Fiction Thriller. Het is daarom eeuwig zonde dat deze verhaallijn al wordt losgelaten zodra ze wordt aangeboord.


Het is alsof de scenarioschrijver twee duidelijke plots had en ze niet aan elkaar wist te koppelen. Uiteindelijk heeft hij voor de makkelijkst verteerbare gekozen. Waardoor Minority Report eigenlijk een gewone ‘who-dunnit’ is geworden en zijn morele vraagstukken over misdaad, schuld en rechtspraak verworden tot het aloude Hollywood good- guy/bad-guy verhaal. Nu ben ik eigenlijk wel benieuwd welke lijn het originele verhaal van Philip K Dick volgde. Na het lezen van ‘Do androids dream of electric sheep’ dat de basis was voor het standaardwerk 'Blade Runner', blijkt dat zijn boeken nogal af kunnen wijken van de film. Opmerkelijk is dat een verfilming van een Dick boek altijd met grote anticipatie wordt afgewacht terwijl ik vrijwel niemand ken die ooit iets van hem las. Dit in tegenstelling tot de aankondiging van bijvoorbeeld een nieuwe Stephen King verfilming waarvan men altijd op twee vingers het aantal geslaagde producties probeert te tellen.


Maar nu doe ik de film toch te kort. Steven Spielberg maakte na AI nu dus weer een SF film en bewijst eens te meer dat hij een vakman is. De film ziet er prachtig uit met veel oog voor futuristische details. De wereld is nog steeds niet veranderd in Utopia en ook dat wordt best subtiel in beeld gebracht. Ogenschijnlijk gemak van irisscanning voor alle security doeleinden leidt tot ‘big brother’ taferelen die heel dicht de praktijk van vandaag benadert. Met onsmakelijke zelfmutilatie van Anderton tot gevolg. Wellicht heeft Spielberg het te druk als directeur van zijn eigen productiemaatschappij (SKG), producent van talloze films en series en regisseur. Het voelt in ieder geval niet alsof Steven zijn hele hart erin gooit. Met de kansjes gemist om de scherpe vraagstukken op te pakken, blijft er toch nog een kwaliteit publieksfilm over.


VW geeft **½



jouw mening


Gezien: 30-08-2002


Home