For Your Eyes Only part VII

You'll never know what bit you


Lake Placid

Uit: 1999, USA
Regie: Steve Miner
Met: Bill Pullman, Bridget Fonda, Brendan Gleeson




VW
Stille Wateren, Diepe Gronden

Benen als doorweekt karton
Ploegen door de koude nacht
Mijn beneveld hoofd telt
Zes, zeven, acht stadslantaarns
Glimmend als de typisch ronde schubben
Van een Indiase krokodil

Twee gloeiende peuken in donsjassen
Op de oude gracht
Kijken me aan als lidloze ogen
Zoekend naar hun prooi
Ze doen me weer denken aan
Slapeloze nachten aan Lake Placid

Zo, in gedachten verzonken,
reed ik afgelopen donderdag weer huiswaarts.

Utrecht, 28 januari 2000


Utrecht, 30 januari 2000. Na een dagje Rotterdam Film Festival, valt het weer zwaar dat alle bioscopen in grote mate gedomineerd worden door dit soort tijd- en geldverspilling. Hoewel, ik mag niet te hard klagen. Filmhuis 't Hoogt zorgt er toch maar voor dat bijna iedere week wel weer een interessante film in roulatie komt.


In anticipatie op de ellende die komen ging, hadden we ons vooraf al vorstelijk aan het blonde vocht gelaafd. Dat dit geheel terecht was bleek uit het niemendalletje dat ons hierna werd voorgeschoteld. Bill Pullman is met zijn interpretatie van zijn rol schatplichtig aan de 'houten-klaas-school-of-acting' van Terence Knox*). Hij speelt de koddige dorpssheriff met verborgen heldenmoed. Bridget Fonda speelt het grietje, de wetenschapper, het stadsmens en de love-intrest. Zoveel clichés in één rol dat is teveel gevraagd. Fonda heeft geen kaas gegeten van het nobele vak der screamers, dat menig horrorfilm voorziet van onbekommerd, blond schreeuwwerk. Dat siert haar en verpest de film, alhoewel die toch al niet te redden was. Bill en Bridget spelen hun opposites-attract als twee tieners repeterend voor het slottoneelstuk van hun zomerkamp. Daarbij komt de ontstellend lage bodycount. Hoewel de splatter elementen die erin zaten er wel leuk uitzagen.


Het is een film van niets. Hoewel er, proefondervindelijk, nog best wel wat valt te lachen met de juiste hoeveelheid bier achter de kiezen.


*) Terence Knox maakte furore in de serie Tour of Duty als de ervaren, koelbloedige, no-nonsense sergeant die zijn jongens door de hel van Vietnam sleept. De filmcarrière van Knox was een hopeloze mislukking. Waarschijnlijk door een totaal gebrek aan film-uitstraling.

VW geeft *

 

LePauslki

Ik ga je meenemen op een reis. Doe je ogen dicht en ik ga je terugbrengen naar je achtste levensjaar. Ik tel tot drie. 1, je vindt tekenfilms niet meer zo spannend als altijd, ze zijn een beetje kinderachtig aan het worden.
2, je mag van je moeder geen enge films met gigantische monsters zien omdat dat slecht voor je is.
3, je wil maar een ding en dat is die enge films kijken, terwijl je verdomd goed weet dat dit je minimaal een paar nachten slaap gaat kosten.


Hier begint het allemaal mee, folks. Dit is de oerreden om films te gaan kijken. Cinema in de vorm die je als eerste leert waarderen. Daarom begrijp ik nooit zo goed waarom sommige mensen hier op neerkijken. Lees de recencies van mensen als Peter van Bueren over deze film en de minachting druipt er vanaf. Zijn deze mensen nooit jong geweest?


Welnu, het gaat hier dus om Lake Placid. VW en ik bestellen een pijpje pils en zien de opening credits voorbij rollen.Het begint allemaal goed. Ik zie de naam Stan Winston langskomen. Dit is de man die ooit met twee oscars mocht zwaaien ten tijde van Terminator 2 en verder bij zo'n beetje elke belangrijke monsterfilm van de jaren 80 en 90 verantwoordelijk is voor de effecten (inclusief Aliens). Zonder meer een genie. Daarna knallen we er lekker in met een duiker die in twee stukken wordt gehapt. En dan...Ehhh, eigenlijk gebeurt er dan niet zoveel meer. Er blijkt een gigantische krokodil in het Lake Placid rond te zwemmen. Big deal. Verder lopen er nog wat acteurs van naam te nietsen, maar ze hebben ongetwijfeld veel lol gehad op de set en hadden het geld hard nodig.


Zo moet ik azijnpissers als PvB en VW toch nog gelijk geven. Ik had me er zo op verheugd, maar er zijn zo weinig lichtpuntjes. Ik mis hier alle elementen die monsterfilms zo mooi kunnen maken. Het 'don't-fuck-with-mother-nature' thema ontbreekt. De karakterstudie (waarbij alle betrokken hun eigen motieven hebben om een innige haat/liefde verhouding met het monster te hebben) en de maatschappijkritiek (bv. Godzilla staat voor het postnucleaire Japan) zijn niet te vinden. In een degelijke monsterfilm moet het monster ook een soort van motivatie/karakter hebben, hier blijft het niet meer dan een computergraphic.Normaal gesproken blijft dan alleen de body count over, maar de teller blijft op twee steken. Zelfs de onbedoelde humor is maar mondjesmaat voorradig. Blijft over: een briljant absurde scene waarin een oud vrouwtje de krok een levende, geblindeerde koe voert. En de sublieme tagline: "You'll never know what bit ya."

LePaulski geeft *

 



Gezien: 27-01-2000

Vrienden,

Eindelijk is het zover. Na alle culterele blabla van de afgelopen weken, gaan VW en LePaulski weer ouderwetse rotzooi bekijken. In Catherijne 2 of all places. Ik had deze zaal in mijn uitgestrekte Utrechtse filmverleden nog nooit aangedaan en het blijkt dat ik veel gemist heb. Dit is de enige echte, geile tienerfilmtempel van Utrecht. Alleen de trailers al: American Pie (=overigens een supertip, waarbij ik mijn niet geringe invloed zal aanwenden om VW over te halen deze smakeloze ubertrash zo snel mogelijk te gaan zien. Mensen dit is de nieuwe Porky's!), Teaching Mrs. Tingle en Scream 3. Gewoon 3 high school trailers bij een voorstelling! En verder zijn de regels tijdens het kijken hier iets anders dan normaal. Je mag gewoon hardop commentaar leveren en de meiden zijn verplicht zo hard mogelijk mee te schreeuwen bij de schrikeffecten. Je mag hier nog net niet roken in de zaal, maar verder heeft het veel weg van een volle kroeg.

Ik zou zeggen, VW make my day:

filmrecensie home