For Your Eyes Only part XLIV




Simon Mágus

VW

De grote, bebaarde Simon komt met de trein in Parijs aan. Hij negeert de vrouw die hem op het perron met een bordje staat op te wachten, want verderop wordt een meisje uitgekafferd. Terwijl Simon staat te kijken, verandert de uitkafferende man van toon en kust hij de hand van het meisje. Simon en het meisje wisselen een vluchtige blik waarop hij een hotelkamertje betrekt tegenover het station. De vrouw die hem stond op te wachten is door de Parijse politie ingehuurd om te tolken voor de Hongaarse Simon die ze weer hebben ingehuurd om te helpen met een moordzaak. Simon is namelijk een gerenommeerd helderziende of eigenlijk all-round magiër. Pas nadat hij zich geďnstalleerd heeft in zijn hotel, legt hij contact met zijn tolk en de politie. Het mag duidelijk zijn, die Hongaar doet alles op eigen wijze.


De moordzaak blijft bijzaak in de film. En passant weet Simon het wel op te lossen. Hij laat daarbij de kamerplant, die bij de moord aanwezig was, de schuldige aanwijzen. Belangrijker zijn de diverse contacten die Simon in Parijs legt. Het meisje van het station zoekt hij telkens weer op en weet een innige band met haar te creëren. Ook al spreken ze geen woord van elkaars taal. De film doet denken aan ‘Ghost Dog’ waarin Forest Whitaker, als (even zwijgzame) Amerikaanse samurai, ook een hechte band heeft met een Franse ijsjesverkoper zonder dat ze elkaar verstaan. De zwarte politieagent die helpt bij het onderzoek raakt ook geďntrigeerd door de magiër. Wat hem er toe drijft om bij de Hongaar in de leer te gaan, blijft echter onduidelijk. Net als ‘Ghost Dog’ is ook ‘Simon Mágus’ licht en van tijd tot tijd komisch van toon. Dat is zeker het geval als een oude landgenoot en rivaal van Simon opdaagt in Parijs. De mindere van Simon probeert hij hem toch uit de tent te lokken en daagt hem uit voor een duel. Wie kan, na drie dagen levend te zijn begraven, herrijzen uit zijn graf?


Regisseuse Ildiko Enyedi maakt wel duidelijk dat deze plot er allemaal niet zo toe doet. Het is lastig hier diepere religieuze of filosofische betekenis uit te halen. Volgens de overlevering (en de filmkrant) is Simon een historisch figuur die, in de eerste eeuw na Christus, de Romeinen bezig hield met zijn magiër praktijken (o.a. door zich drie dagen te laten begraven) maar door de christenen vermoord werd. Zodanig is hij de eerste ketter. Wat wel telt is het intrigerende karakter van Simon, zijn wonderlijke aantrekkingskracht wordt erg mooi verbeeld door Peter Andorai. Muziek en beeld ondersteunen de dromerige sfeer die hij op weet te roepen. Zoals het een goede Franse co-productie betaamt, krijgt hij tegenspel van een volstrekt geloofwaardig, beeldschone jonge actrice, Julie Delarme. Daar staat tegenover dat de komische rol van de collega magiër wel voor een aantal leuke momenten zorgt maar het samenspel tussen Andorai en Delarme enigszins verstoort. Zijn rol heeft ook bijna geen functie in het verhaal. De twee delen een verleden maar dat is slechts bijzaak. Ook delen ze een soort rivaliteit en ook dat wordt niet verder uitgewerkt. ‘Simon Mágus’ is een warme film waaruit de kijker geen betekenis hoeft te halen. Verwondering om alledaagse schoonheid en wederzijds respect maken dit het bezoekje aan de bioscoop waard.


VW geeft **˝



LePaulski

Met een telefoontje van de Franse politie wordt de hulp ingeroepen van helderziende Simon. Vanuit Hongarije reist hij naar Parijs af en zien we vanuit de trein langzaam welk spoor gekozen wordt om op het eindstation op het juiste perron te komen. De nadruk waarmee dit in beeld wordt gebracht en de schijnbare willekeur waarmee de trein zijn weg kiest doen al vermoeden dat dit een bijzonder verhaal wordt. En dat vermoeden komt uit met de achteloosheid waarmee Simon de strafzaak afdoet. Hij kiest voortdurend voor prioriteiten die schijnbaar haaks staan op wat de magier geacht wordt te doen om de politie te assisteren.


De kijker wordt getuige gemaakt van de kleine wonderen die Simon verricht. Zijn acties zijn tegendraads, zoals al blijkt uit het nooit direct antwoord geven op vragen, maar bevorderen in alle gevallen de harmonie in de wereld om hem heen. Hij brengt kleine correcties aan die grote invloed hebben op de personen om hem heen. Dit alles met een schijnbare lichtvoetigheid en achteloosheid. Zijn laatste truc is een grote, maar wordt opvallend genoeg door niemand opgemerkt.


Peter Andorai en Peter Halasz zijn de twee Hongaren die respectievelijk Simon en zijn rivaal Peter vertolken. Ze tonen zich uitstekende acteurs die met een soort natuurlijk overwicht de film domineren. Daarnaast mag niet onvermeld blijven dat de verschijning van de charmante en uitermate bevallige Franse actrice Julie Delarme ook zonder meer als een klein wonder beschouwd mag worden.


LePaulski geeft ***



jouw mening



Gezien: 01-02-2001

Vrienden,

Al vaker heb ik mijn liefde voor de BBC hier uitgedragen en ik hoop dat ik niet al te veel in herhaling val. Maar wat ze nu weer op het scherm brengen is van uitzonderlijke klasse. Het gaat om een kennisquiz die op werkdagen om 18.15 uur op het scherm wordt gebracht onder de naam The Weakest Link. Nu heb ik al best wat spelletjesprogramma’s gezien, maar dit spel slaat alles. De gouden formule bestaat uit een bijzonder strenge, bebrilde dame (type schooljuf) die in hoog tempo vragen afvuurt op een heel team van spelers.

Na elke ronde, die een paar minuten duurt, wordt de balans opgemaakt. De grap is dat het team het altijd slecht heeft gedaan (immers nooit zijn alle vragen goed beantwoord) en er dan ook gigantisch van langs krijgt van de juf en gevraagd wordt om de zwakste broeder of zuster uit hun midden weg te stemmen. Deze gaat dan letterlijk en figuurlijk af in de Walk of Shame. Het geld dat in de rondes verzameld wordt gaat in zijn geheel naar het teamlid dat tot het einde toe blijft staan. Geloof me, er is geen andere quiz waar kandidaten zo schofterig worden behandeld, maar de Engelse humor druipt er van af.

VW, You are the weakest link:



Home