For Your Eyes Only part CLXIV

When Ambition Meets Faith





There Will Be Blood

Uit: 2007, USA
Regie: Paul Thomas Anderson  (Magnolia, Punch Drunk Love)
Met: Daniel Day-Lewis, Paul Dano, Kevin J. O'Connor, Dillon Freasier, Russell Harvard

Synopsis: Aan het begin van de 20e eeuw werkt Daniel Plainview zich op van eenvoudige gelukszoeker tot een niets ontziende oliebaron.




VW

De regisseur van Magnolia, Boogie Nights en Hard Eight breidt zijn palet weer verder uit met dit maal een bijna epische vertelling rond het ontstaan van de olie industrie in Amerika. Daniel Day-Lewis zet op imposante wijze de egomane en charismatische Daniel Plainview neer. Hij werkt zich op van ploeteraar tot oliebaron. Zijn competitiedrang maakt hem tot een invloedrijke persoon maar het drijft tegelijk ook iedereen bij hem vandaan. De schacht naar zijn hart wordt steeds donkerder. Zoals hij zelf zegt: 'There are times when I look at people and I see nothing worth liking' en 'I'm a man who doesn't like to explain himself'. Op de weg omhoog bevuilt hij zijn handen steeds bewuster aan het bloed van zijn concurrenten, Christus en uiteindelijk zijn eigen vlees en bloed.




De film heeft het in zich om dat andere olie-epos, Giant, te overstijgen. Ware het niet voor het laatste deel, waarin de relatie met zijn zoon in één enkele scène wordt afgehandeld. Het originele verhaal, het boek Oil!, is losjes gevolgd en dat wreekt zich hier. Na 140 minuten film blijkt er geen tijd te zijn om de vader-zoon confrontatie voldoende ruimte te geven. De cinematografie van vaste cameraman Robert Elswit is strak (met veel oog voor het boorgereedschap) en de score van Radiohead's Jonny Greenwood is origineel en imposant. Helaas is Paul Thomas Anderson net iets te ver van de bron gaan boren. 'Drainage!' zou Daniel Plainview zeggen.


VW geeft ***





Gezien: 08-03-2008, Louis Hartlooper Complex 1, Utrecht

Jongens en meisjes,

Wat is het fijn wanneer de films waar je zelf van geniet ook met de Oscars aan de haal gaan. Gebeurt lang niet elk jaar. De donkere thriller van de Coens werd overladen met prijzen. En het oliezwarte portret dat Paul T. Anderson maakte, had met Day-Lewis een prima winnaar. Waarom deze films telkens Westerns worden genoemd, begrijp ik niet zo goed. Het zal door het Texaanse en Californische landschap komen. En een aantal hoofdpersonen draagt cowboy-hoeden en laarzen, zoiets. Er viel in ieder geval genoeg te genieten in de bioscoop de afgelopen maanden met ook sterke bijdragen van Tim Burton en Wes Anderson. Daarover binnenkort meer.

VW



filmrecensie home