For Your Eyes Only part CXLIV

Twice the hero he used to be


The Incredibles

Uit: 2004, USA
Regie: Brad Bird
Met: Craig T. Nelson, Holly Hunter, Samuel L. Jackson, Jason Lee, Wallace Shawn, Sarah Vowell Spencer Fox, Brad Bird

Synopsis: De supers (superhelden) van Metroville leven een teruggetrokken bestaan in een superhelden beschermingsprogramma. Na een reeks van schandalen en rechtzaken wilde niemand meer iets van deze helden weten. Voormalig Mr. Incredible, Bob Parr, kwijnt weg in zijn saaie kantoorbaan. Een mysterieuze opdrachtgever lokt hem uit de anonimiteit met de belofte van nieuwe avonturen.VW

VW en LePaulski mijmeren nog wel eens over de gloriedagen van James Bond. Toen avonturen zich nog overzichtelijk afspeelden op tropische eilanden (Dr. No, The Man with the Golden Gun) waar een superschurk een prachtige raketbasis in had verscholen (You Only Live Twice). Compleet met villa gebouwd in herkenbaar futuristisch strakke doch asymmetrische stijl en gedecoreerd met oogstrelend organisch interieur in typische egale (50's en vroege 60's) kleuren. Die dagen zijn voorgoed voorbij, een bloeiende retro-interieurbranche ten spijt. Toch blijkt deze stijl wonderbaarlijk goed geconserveerd nu The Incredibles in de bioscopen draait.


De basis van deze film is een ouderwets James Bond avontuur met snufjes Indiana Jones, Office Space, Spy Kids en The Fantastic Four. Verder is er een tropisch eiland, een raketbasis met monorail en een superschurk die zijn klassiekers kent: "You sly dog, you got me monologuing!". Alles is met evenveel gevoel en liefde voor de stijl getekend. Bovendien is de subtiele, begeleidende muziekscore van Michael Giacchino een mooie ode aan het James Bond werk van John Barry.


Deze ingrediŽnten vormen een prettige ondergrond voor Pixar om te laten zien hoever de ontwikkelingen inmiddels zijn op het gebied van het digitale beeldverhaal (CGI). De details zijn inmiddels zo overtuigend dat de makers de gezichten van de karakters meer cartoonesk dan nodig hebben gemaakt om het niet te freaky te laten overkomen. Toch hebben de personages een grote hoeveelheid aan gezichtsuitdrukkingen en stemmingen, met name Bob Parr/ Mr. Incredible, die de emoties heel treffend overbrengen.


Dat geldt ook voor tal van bijfiguren die echte persoonlijkheid meekrijgen zoals Bob's kantoorbaas (Wallace Shawn), aartsvijand Syndrome (Jason Lee) en kledingontwerpster Edna E Mode (met een bijzonder geinige stem van de regisseur zelf). Het familiethema doet wel heel erg denken aan het spontane Spy Kids (2001) waarbij de kinderen niet ver van de boom blijken te vallen in een poging van de ouders om een gestoorde uitvinder in zijn honger voor werelddominatie tegen te houden. Maar de makers hebben genoeg leuke ideeŽn van zichzelf om hier geen punt van te hoeven maken. Pixar, de computeranimatie studio, levert hiermee hun laatste film onder contract van Disney af. Hopelijk laten ze hiermee ook het keurslijf van de standaard Hollywoodvertelling achter zich om het laatste stapje te maken naar echte eigenzinnige cinema.


VW geeft ***

Gezien: 02-12-2004


For Your Eyes Only LEZERS TOP 2004

Ja mensen, het zit er weer op. Een heel filmjaar is aan ons voorbijgetrokken en we hebben met z'n allen weer vele uren in de donkere zalen van de bioscoop doorgebracht. Soms was het goed toeven, soms ook niet. We hebben afwisselend in spanning gezeten, gerollebold van het lachen, de zakdoek erbij gepakt of ons kapot zitten vervelen. VW en JB zullen jullie binnenkort trakteren op onze eigen top 10 en flop 3 van het filmjaar 2004, maar we zijn natuurlijk ook weer reuzenbenieuwd hoe jullie, ons trouwe lezerpubliek, dit filmisch jaar hebben beleefd.

Dus stuur ons voor 14 januari a.s. jullie top en flop lijstjes, het liefst met een korte motivering, zodat we met z'n allen weer gretig kunnen instemmen met of meewarig het hoofd kunnen schudden om het lijstje van een ander. Bekijk via filmlinks op deze site de edities van voorgaande jaren om een idee te krijgen van wat ongeveer van je verwacht wordt. Nog even de belangrijkste info op een rijtje:

Wat: jullie top- en flopfilms van het jaar 2004
Wanneer: voor 14 januari a.s.
Hoe: mail naar vwlepaulski@hotmail


Omdat jullie natuurlijk niet meer precies weten wat jullie allemaal hebben gezien dit jaar, kunnen jullie op de volgende site terecht voor een overzicht van alle films van 2004Home