For Your Eyes Only part CXLII

Ordinary life is pretty complex stuff.


American Splendor

Uit: 2003, USA
Regie: Shari Springer Berman, Robert Pulcini
Met: Paul Giamatti, Hope Davis, Harvey Pekar, Shari Springer Berman, James Urbaniak, Judah Friedlander

Synopsis: Amerikaanse slacker en mopperkont Harvey Pekar (Paul Giamatti) heeft zich neergelegd bij zijn ongelukkige, nietszeggende leventje. Totdat hij de stripartiest Robert Crump (James Urbaniak) ontmoet en zij een vriendschap sluiten. Pekar lanceert zichzelf via Crumb als underground stripfiguur en vergaart roem als nationale dorpsgek door optredens in de Tonight Show van David Letterman. Bekendheid brengt hem uiteindelijk ook de liefde maar hij vraagt zich af of hij nu gelukkiger is geworden.VW

Harvey Pekar bestaat echt. Daarbij is hij echt vereeuwigd als stripfiguur door niemand minder dan de echte Robert Crumb in de stripserie American Splendor. Bovendien speelt hij zichzelf in deze biopic over hemzelf. Overduidelijk op een filmset geeft hij commentaar over zijn leven en de film, af en toe bijgestaan door zijn echte vrouw, Joyce Brabner. Om hem heen speelt zijn leven zich af waarbij hij wordt gespeeld door, de bij vlagen geniale, Paul Giamatti.


Pekar is een emotioneel geconstipeerde ziekenhuisklerk die te weinig ambitie en zelfvertrouwen heeft om zijn leven een andere richting te geven. Aan het einde van de film heeft hij, ondanks alle gebeurtenissen, nog steeds hetzelfde werk en geeft hij de indruk het leven nog steeds als even zinloos te beschouwen. Maar ondanks al zijn nukken maakt de film subtiel duidelijk hoe dankbaar Pekar is voor de vriendschappen die hij opbouwde, met de über-nerd Toby Radloff, Crumb en zijn vrouw. Het is een collage van kleurrijke figuren die in hun eenzaamheid met elkaar opgescheept zijn.


Het levert een film op dat het midden heeft tussen het portret van cultfiguur Andy Kaufman, Man on the Moon, en de stripverfilming Ghost World. Spelend met de oorspronkelijke strip verschijnt Pekar ook in getekende vorm en worden splitscreens in stripboekvorm gepresenteerd. Dat maakt deze sfeervolle film niet altijd even samenhangend. De sterke vertolkingen van de cast en het bijzonder personage Pekar geven de film haar eigenzinnige karakter. Zo wordt Pekar geconfronteerd met een ernstige ziekte aan het eind van American Splendor. Net als Kaufman in Man on the Moon. Pekar's even nukkige als nuchtere confrontatie met de dood wint het makkelijk van het zoetsappige einde van Kaufman's biopic.


VW geeft ***jouw meningGezien: 02-07-2004

Beste filmgemeente,

Zoals MvB al terecht in het gastenboek opmerkte was mijn optimisme omtrent de nieuwe film van Paul Verhoeven ietwat voorbarig. De financiering lijkt maar niet rond te komen en zonder centen zal het Zwartboek helaas gesloten blijven. Ook wat betreft de nieuwe 007 was ik wat voorbarig met mijn berichten dat hij in november volgend jaar te zien zal zijn. Voorlopig is de nieuwe Bond voor onbepaalde tijd uitgesteld en kunnen de producenten dus in alle rust op zoek naar een vervanger voor Pierce Brosnan, die naar eigen zeggen simpelweg ontslagen is van de Bond-gig.

Maar ondertussen staat de rest van de filmwereld niet stil en draait er stiekem gewoon weer een nieuwe van Michael Mann. VW, wat vond jij ervan?Home