For Your Eyes Only part CXLII

A romantic comedy. With zombies.


Shaun of the Dead

Uit: 2004, UK
Regie: Edgar Wright  (Hot Fuzz), Simon Pegg
Met: Simon Pegg, Kate Ashfield, Nick Frost, Dylan Moran, Lucy Davis, Bill Nighy

Synopsis: Elektronica verkoper en underachiever Shaun ontdekt als één van de eersten dat een groot deel van de eindeloze stroom zombies, die hij dagelijks in Londen tegenkomt, opeens een onverklaarbare voorkeur voor mensenvlees aan de dag legt. In een poging zichzelf, zijn vrienden, moeder en ex-vriendin te redden, komt het leidersinstinct in hem naar boven.VW

Deze Britse Horror-komedie geeft een humorvolle draai aan alle horrorclichés, met een vette knipoog naar de Engelse Lad-cultuur en de populaire relatie-komedieseries over dertigers. Dit betekent dat de pub een centrale rol speelt als toevluchtsoord voor de tot wanhoop gedreven Brit. Maar even belangrijk is de vraag welke langspeelplaten je wel en niet kan opofferen om Zombies mee uit te schakelen. In het huidige Londen vallen de dolende vleeseters en verlaten autowrakken nauwelijks op. Net zo komisch zijn de overlevende milities die zich voordoen als on-doden om tussen de massa te kunnen ontsnappen. Tussen de relatieve nieuwkomers ontwaren we de blonde Lucy Davis, uit de Britse comedyserie The Office, die als de excentrieke Dianne bijdraagt aan de frisse off-beat toon van de film. Bill Nighy, de stugge stiefvader van Shaun, is beter bekend als de ranzige zanger uit Love Actually.


Deze doordachte hommage aan de Dead-trilogie van regisseur Romero is de proeve van bekwaamheid van de Britse komiek Simon Pegg. Hij tekende voor de hoofdrol, de regie en het scenario. Pegg bewijst met eenvoudige middelen, een sterk concept, gevoel voor humor en ongedwongen acteerwerk een eigenzinnig en onberispelijk materiaal te kunnen afleveren. Misschien een idee voor een Hollandse horrorversie van Baantjer meets GTST? Als we de laatste afleveringen van fanmagazine Schokkend Nieuws mogen geloven is er aan initiatief op Nederhorror gebied niet te klagen. Nou maar hopen dat er tussen al die projecten (Woensdag (Gehaktdag), SL8N8, Heilig Bloed, Hoorn: Zien & Sterven, Overleving) er eentje zit die kan tippen aan Shaun of the Dead.


VW geeft ***jouw meningGezien: 19-08-2004

Beste filmgemeente,

Zoals MvB al terecht in het gastenboek opmerkte was mijn optimisme omtrent de nieuwe film van Paul Verhoeven ietwat voorbarig. De financiering lijkt maar niet rond te komen en zonder centen zal het Zwartboek helaas gesloten blijven. Ook wat betreft de nieuwe 007 was ik wat voorbarig met mijn berichten dat hij in november volgend jaar te zien zal zijn. Voorlopig is de nieuwe Bond voor onbepaalde tijd uitgesteld en kunnen de producenten dus in alle rust op zoek naar een vervanger voor Pierce Brosnan, die naar eigen zeggen simpelweg ontslagen is van de Bond-gig.

Maar ondertussen staat de rest van de filmwereld niet stil en draait er stiekem gewoon weer een nieuwe van Michael Mann. VW, wat vond jij ervan?Home