For Your Eyes Only part CXLI

Would you erase me?


Eternal sunshine of the spotless mind

Uit: 2004, USA
Regie: Michel Gondry
Met: Jim Carrey, Kate Winslet, Tom Wilkinson, Mark Ruffalo, Kirsten Dunst, Elijah Wood
Scenario: Charlie Kaufman

Synopsis: Wanneer Joel Barish (Carrey) ontdekt dat zijn vriendin Clementine (Winslet) hem uit zijn geheugen heeft laten wissen, besluit hij dezelfde behandeling te ondergaan. Maar tijdens de behandeling krijgt hij twijfels.VW

Scenarist Charlie Kaufman liet al eerder scripts verfilmen door Spike Jonze (Being John Malkovich, Adaptation.) en Michel Gondry (Human Nature). Beiden gewaardeerd videoclip-regisseur die hun MTV periode beloond zien met speciale DVD releases onder de noemer Work of Director Michel Gondry/ Spike Jonze en geestverwand Chris Gunningham. Eternal sunshine doet alleen in de visuele trucage nog denken aan Gondry-clips als The Hardest Button To Button van The White Stripes, Everlong van Foo Fighters en Human Behavior van Björk. Gondry bouwt het verhaal geduldig op. Geholpen door een verknipte verhaalstructuur dat schakelt hij tussen het heden en een reis achterstevoren door het geheugen van hoofdpersoon Joel.


Jim Carrey zien we als Joel in zijn meest menselijke rol tot op heden. Hij vormt een prachtig getroebleerd liefdeskoppel met Kate Winslet. Het is een duo waarvan je vanaf het begin al hoopt dat het iets gaat worden. Maar ook al zien we ze tot twee keer toe verliefd worden, de film draait om wat hen uit elkaar drijft. Hierdoor is de kijker weinig momenten van romantisch zwelgen gegund. In het Kaufman-universum is de liefde niet voor eeuwig.


Naast de spanning tussen Joel en Clementine probeert de film nog een spanningsboog hoog te houden. Het subplot rond de geheugenwisfirma Lacuna, en daarmee de bijrollen, valt echter volledig uit de toon. De nerdy wiskid Mark Ruffalo en beunhaas Elijah Wood, vriendinnetje Kirsten Dunst en baas Tom Wilkinson zijn niet meer dan karikaturen bedoeld om de film meer spanning of humor te geven. Dat lukt geen van beiden. Deze getalenteerde acteurs ten spijt, het aangenaam acteerwerk stopt bij Carrey en Winslet.


Gezien het eerdere werk van Kaufman en Gondry is het net zo teleurstellend dat er weinig geëxperimenteerd wordt met het concept. Het wissen van een belangrijk persoon uit je geheugen heeft toch wel meer filosofische potentie dan dat de hoofdpersonen elkaar op straat straal voorbij lopen. Toch worden wel een aantal leuke visuele grappen uit gehaald wanneer Joel in paniek op de vlucht slaat in zijn eigen geheugen. In één van de sterkere momenten wordt de oude Joel geconfronteerd met zijn jeugd-bully. Wanneer hij hem alsnog wil terugpakken, blijkt hij nog altijd niet opgewassen tegen het zesjarige ettertje. Maar lang niet al deze flashbacks zijn even boeiend en sommige halen door hun lengte de vaart uit de film. Toch blijft het dankzij de vertolkingen van de hoofdrolspelers een boeiend project met voldoende emotionele diepgang, al zal het zich niet als klassieker in mijn geheugen nestellen.


VW geeft **½jouw meningGezien: 09-09-2004

Beste Mailringer,

behoorlijk hersteld van allerlei kwaaltjes doen we weer een poging enige regelmaat in deze mailing te bouwen. De afgelopen weken hebben we natuurlijk wel de bios bezocht, er is nog wat oude meuk die jullie te goed houden. Eerst maar eens de nieuwe meuk en toekomstige meuk (van JB, Man on Fire komt hier pas 18 november uit).
Helemaal virusvrij ben ik overigens nog niet. Ik heb een ware DVD-epidemie geconstateerd in huize VW. De planken zijn te kort en kasten te klein geworden. Om het niet uit de hand te laten lopen, koop ik alleen interessante titels met een maximumprijs van tien euro. Met behulp van de Free Record Shop en www.play.com groeit de collectie dan altijd nog in angstaanjagend tempo. Maar sinds LePaulski me heeft gewezen op de aanbiedingen op de Koreaanse site www.koreandvds.com is de beer helemaal los. In een soort garage-sale wordt een breed scala aan interessante DVD's aangeboden voor $3 per stuk. Dit zijn speciaal voor de Koreaanse markt geperste (legale) kopieën van regio 1 en 2 DVD's. Altijd al eens die oude Chaplin's willen terugzien of willen beginnen aan Renoir of benieuwd naar Verhoeven's commentaar track van Total Recall? - Voor drie tot zes dollar ben je klaar in Korea. Dat is onder de gemiddelde verhuurprijzen.

JB, Jij Steelt toch ook Geen Films?Home