For Your Eyes Only part CXL

The wives of Stepford have a secret


The Stepford Wives

Uit: 2004, USA
Regie: Frank Oz
Met: Nicole Kidman, Matthew Broderick, Bette Midler, Glenn Close, Christopher Walken, Roger Bart, Jon Lovitz

Synopsis: Wanneer Joanna Eberhard (Nicole Kidman) een zenuwinzinking krijgt als ze wordt ontslagen, besluit haar man (Matthew Broderick) dat ze het beste kunnen verhuizen naar de rustige omgeving van Stepford. Eenmaal aangekomen ontdekken ze dat de vrouwen die er wonen perfect uitziende slaafse huisvrouwen zijn.JB

Na de test screenings van The Stepford Wives werd besloten tot rigoureus ingrijpen in de montage, werden subplots geschrapt en moest Nicole Kidman zelfs de opnamen van haar volgende film onderbreken om nieuw materiaal te schieten. Dit is meestal geen goed voorteken. Maar als je 90 miljoen dollar in een film hebt zitten doe je er uiteraard alles aan om er met winst uit te springen. Alleen is een echt mislukte film tijdens de postproductiefase nauwelijks nog te redden.


The Stepford Wives is een komedie. Op zich hoeft een wisseling van genre geen probleem te zijn bij een remake van een film of verfilming van een succesvol boek, hoewel het natuurlijk wel een zeker risico met zich meedraagt. Maar The Stepford Wives is simpelweg een slechte film, ongeacht het genre. Het begint aardig, met een sterk acterende Nicole Kidman als succesvolle carrièrevrouw die een totale zenuwinzinking krijgt. Eenmaal in Stepford wordt het 'geheim' van Stepford al snel voor de kijker onthuld. Wat dan volgt is een onsamenhangend 'leuk doen met robotvrouwen', onder aanvoering van een walgelijk overdreven stereotype homoseksueel (Roger Bart) en een chaotische intellectuele Joodse schreeuwlelijkerd in de vorm van Bette Midler. Zij bewegen zich samen met sterren als Matthew Broderick, Glenn Close en Christopher Walken in een plot dat niet alleen aan alle kanten rammelt, maar zelfs compleet uit elkaar valt. Om één van de belangrijkste gaten in het gatenkaasverhaal te noemen: waarom zijn de robots soms mensen van vlees en bloed met wat chippies in hun hoofd, en soms echte top-tot-teen robots? En zo zijn er nog talloze onlogische momenten in de film.


Alleen als je je verstand compleet op nul zet en je voorbereidt op een avondje plat film kijken, is er misschien nog enige lol te beleven. In hoeverre het allemaal aan Mr. Muppet Frank Oz ligt is moeilijk te zeggen. Ik ga de beschuldigende vinger denk ik uitsteken naar scriptschrijver Paul Rudnick, die het eigenlijk nog nooit is gelukt een goed filmscript te schrijven, maar gek genoeg toch telkens de kans weer krijgt. Van de geïnvesteerde 90 miljoen is er op dit moment in de VS zo'n 60 miljoen binnengehaald, dus waarschijnlijk zal - met de opbrengst van buiten Amerika meegerekend - het uiteindelijke verlies voor de studio wel weer meevallen. Het geeft een onbevredigend gevoel dat zo'n wanproduct niet ook financieel wordt afgestraft.


JB geeft ½jouw meningGezien: 28-06-2004

Beste dorpelingen en stadsbewoners,

Goed nieuws deze week van het Paul Verhoeven-front. Het lijkt erop dat de productie van zijn nieuwe film Zwartboek in een stroomversnelling raakt. Deze week werd bekend dat de in de VS succesvolle Nederlandse cameraman Theo van de Sande (o.a. Volcano, Blade, Out of Time) is aangetrokken en dat Thom Hoffman is gecast voor één van de hoofdrollen. Het budget van 9 miljoen euri mag er wezen en ik zie deze nieuwe Verhoeven dan ook met vertrouwen tegemoet. Jammer alleen wel dat de Nederlandse film zo vaak moet terugvallen op het compleet uitgekauwde 2e wereldoorlog-thema. Wachten is nu op de casting van de Duitse en Britse acteurs en laten we hopen dat daar wat bekende namen tussenzitten. Check www.zwartboekdefilm.nl voor meer info.

Verder houdt de filmmedia zich de afgelopen weken vooral bezig met de vraag wie de nieuwe James Bond acteur moet worden nadat Pierce Brosnan zijn license to kill voorgoed heeft ingeleverd. Ikzelf heb een voorkeur voor Jude Law, maar de namen die circuleren zijn even talrijk als de wodka martini's die James op een avond achterover slaat: Geoffrey Moore (zoon van Roger), Hugh Jackman, Eric Bana (de geruchten dat hij het was geworden bleken vals), Hugh Grant, Ioan Gruffudd, James Purefoy, Colin Firth, Ewan McGregor, Julian McMahon, Gerard Butler, Clive Owen, Charles Nelson Reilly, en ga zo maar door. Er zal vrij snel een knoop doorgehakt moeten worden want de film staat voor 18 november 2005 op het programma om uitgebracht te worden. De site www.mi6.co.uk heeft het laatste nieuws over de 21e James Bond.

Tot zover het laatste nieuws, nu terug naar VW.Home