For Your Eyes Only part CXXXIX

Controversy...What controversy?


Fahrenheit 9/11

Uit: 2004, USA
Regie: Michael Moore
Met: Michael Moore

Synopsis: Documentaire over de Presidentsverkiezingen van 2000 en George W. Bush in het bijzonder. Regisseur Moore koppelt de gebeurtenissen van de afgelopen 4 jaar (9/11, Afghanistan, Irak) aan de opkomst van Bush, zijn zakenrelaties en zijn Neo-con kabinet.



VW

Ooit was Michael Moore een randverschijnsel in de Amerikaanse media. Een Ralph Nader in het door de grote networks gedomineerde landschap. Zijn guerrillastijl tv-show The Awful Truth stelde hij sociale misstanden in Amerika aan de kaak door de Amerikaan op straat te confronteren met zijn doen en laten. Het leverde een aantal hilarische en tragische taferelen op. Zo zette Moore ooit een scorebord en cheerleaders neer buiten een staatsgevangenis in Florida op het moment dat daar een gevangene geëxecuteerd wordt. Het scorebord hield bij welke van de Bush broers (George W. en Jeb), beide gouverneur, de meeste executies achter zijn naam had staan. Het is even brutaal als non-conformistisch, bijna smakeloos. Sindsdien is Moore dat kleine publiek ontgroeid en heeft hij internationale bekendheid verworven met zijn documentaires en boeken. Maar zijn tv-format is hij eigenlijk nooit ontgroeid en dat wordt hem niet altijd in dank afgenomen.


Nog altijd gebruikt Moore het grote gebaar in dienst van zijn boodschap en is hij niet even kritisch over zijn eigen materiaal. Zo was het bezoek aan Charlton Heston in Bowling for Columbine eerder een voorbeeld van hoe kinderachtig Moore kan drammen dan een scherp portret van iemand die willens en wetens een nationale wapenwet tegenwerkt. Met gevoel voor drama en pathos lijkt Moore op zoek naar een heel nieuw canon voor linkse verslaggeving. Hierbij zijn nuance en structuur van ondergeschikt belang. Dit in reactie op de standaard rechts georiënteerde beeldvorming in de Amerikaanse media (die er licht van langs krijgen in deze film). Moore's tegenstem lijkt de enige die de afgelopen jaren een groot publiek weet te bereiken. Geen wonder dat hij af en toe wanhopig om zich heen lijkt te slaan in een poging zijn hoofd boven water te houden.


Fahrenheit 9/11 is inderdaad drammerig (de constante voice-overs met de 'gedachten' van George W. Bush), demagogisch, manipulatief (we horen weinig over de verschrikkingen van Saddam's regime), pathetisch (de vrouw uit Flint, Michigan die haar zoon in Irak verliest) maar het zit ook tjokvol intrigerende beelden. Bush met complete black-out wanneer hij hoort van de vliegtuigen in het WTC terwijl hij met een schoolklas aan het lezen is. Het handjeklap tussen de Bush-administratie, de Saoedi's en het grote geld van de Carlyle groep, United Defense en Halliburton. De verwikkelingen rond de Florida stemmentelling. Het onbenul van sommige Amerikaanse soldaten in Irak. Et cetera. Het feit dat Moore met deze boodschap miljoenen landgenoten weet te raken is de belangrijkste verdienste van deze film. Daarbij weet Moore te vermaken en te ontroeren maar vergeet helaas een gedegen document neer te zetten.


VW geeft **½



jouw mening


Gezien: 26-07-2004

Hallo allemaal,

Nu ik wat dagen vrij heb, lijk ik wel een soort RSI cold turkey te ondergaan. Hoe minder kantoorbewegingen ik maak hoe meer RSI symptomen de kop op duiken. Pijnlijke polsgewrichten, brandend gevoel in je armen et cetera. Het zal het lichaam zijn dat even zijn kans waarneemt om opgehoopte vervuiling uit de spieren te verwijderen. Althans, dat hoop ik. Vandaar dat de recensies jullie ook niet om de oren zijn gevlogen. We nemen even de tijd, wat niet wil zeggen dat er niets meer op stapel staat.

JB, waar heb jij last van?



Home