For Your Eyes Only part CXXXIV

Starsky & Hutch

They're the man


Uit: 2004, USA
Regie: Todd Phillips  (Road Trip)
Met: Ben Stiller, Owen Wilson, Snoop Dogg, Fred Williamson, Vince Vaughn, Juliette Lewis, Chris Penn, David Soul, Paul Michael Glaser, Will Ferrell

Synopsis: Twee politiedetectives (Stiller en Wilson) komen met behulp van informant Huggy Bear (Snoop Dogg) op het spoor van een drugsbaas (Vaughn) die reukloze cocaïne heeft ontwikkeld.VW

Starksy and Hutch, een raar fenomeen. Iedereen kent het merk, velen herkennen het scheurijzer van dienst -die rijdende Nike commercial- maar vrijwel niemand heeft ooit de serie gezien. Althans niet binnen mijn kringen. Slim om deze branding en dus instant-herkenning te gebruiken om er een film aan op te trekken. Met een aantal getalenteerde komedie acteurs als Stiller, Wilson en Vaughn aan boord vormt dat toch een leuke opzet voor anderhalf uur pretentieloos vermaak.


Toch is het merk en de bemanning niet besteed aan regisseur Phillips (Road Trip, Old School) en debuterend scenaristen Stevie Long en John O'Brien. Phillips heeft al aangetoond voornamelijk geïnteresseerd te zijn in zogenaamde Frathouse humor, dat wil zeggen: poep, plas, softdrugs en blote lichaamsdelen op de campus. Hij toont ook nu een palet dat niet veel breder geworden is. In één van de 'grappen' ondervragen de twee detectives een cheerleader terwijl die zich pontificaal aan het uitkleden is om een douche te nemen. Het gestamel van de twee wordt voldoende geacht voor een flink lachsalvo. Op een ander moment zorgt het bewijsmateriaal, een zakje coke, ervoor dat Stiller totaal knetter een disco challange aangaat. Waarna Wilson met hun twee dates van de avond aan de haal gaat. Dat werk.


De veelheid aan bijrolletjes doet het niveau ook al niet te veel stijgen. De vlakke expressie en optreden van de populaire Saturday Night Live-ster, Will Ferrell, overtuigen niet. Zijn bijrol als drakenliefhebber en informant Big Earl bewijst dat het geen pech is dat de man nog niet is doorgebroken. Chris Penn is ondertussen zo dik geworden dat hij op een als Fat Bastard verkleede Mike Myers begint te lijken. Wat een verschil met de gezonde tiener die hij speelde in Footloose en nu in een rol die al meer aandacht krijgt die dan hij verdient. Blaxploitation-ster Fred Williamson is de archetypische politiechef die zijn jongens maar niet in het gareel krijgt. Verder is Juliette Lewis totaal niet op haar plek als gangsterliefje in een komedie. Ook de streetcredibility die Snoop Dogg meebrengt (in plaats van komische timing) helpt weinig. De cameo van de originele acteurs David Soul en Paul Michael Glaser is te lang en te saai. Gelukkig pakt Vaughn (Swingers) de draad als topcrimineel wel redelijk op in de tweede helft van de film.


Gek genoeg kan ik toch wel redelijk om deze ongein lachen. Dat komt met name door de ingesleten wisselwerking tussen de huistypetjes van Stiller -opgefokte regelneuker- en Wilson -happy-go-lucky sjoemelaar. Een combinatie die we ook al kennen van de gezamenlijke optredens tijdens de Oscars. Het is de tweede film waarin ze beiden ook de hoofdrollen voor hun rekening nemen, naast Zoolander uit 2001. Veel van de losse sketches blijven hier echter in het luchtledige hangen. Zoals in de biker-bar, waar Starksy en Hutch in prachtige Easy Rider vermommingen arriveren maar een loze knokpartij getuigt van de ideeënarmoede van de makers. Een gemiste kans? Ach, wie gelooft er nog in tv-series op het witte doek?


VW geeft **JB

Je hebt twee benaderingen voor het maken van een film op basis van een oude Tv-serie: serieus of satirisch. In tegenstelling tot een film als Charlie's Angels hebben de makers van Starksy & Hutch duidelijk voor het laatste gekozen. Naar mijn mening is dat ook de enige manier waarop je een zo'n tijdsgebonden serie als Starsky & Hutch als film zou kunnen laten slagen, zonder al te veel afstand te nemen van het origineel.


En het is ook behoorlijk geslaagd als komedie. Hoewel niet alle grappen goed aankomen, zijn er zeker een aantal momenten die je van je stoel doen rollen van het lachen. Ben Stiller en Owen Wilson zijn uitstekend gecast als het bekende duo en de clichés van een scheldende en tierende chef en criminele informant (Snoop Dogg) zijn zo over de top dat je de film gelukkig geen moment serieus kunt nemen. Ook Vince Vaughn als slechterik komt leuk uit de verf, alleen is de rol die voor Juliette Lewis is weggelegd wel heel mager voor iemand van haar staat van dienst, en had dit rolletje net zo goed door iemand van een lager kaliber kunnen worden gespeeld.


Kortom, Starksy & Hutch is een redelijk geslaagde komedie die moeiteloos aansluit bij het type film waar Stiller bekend om is. Overigens staanvoor 2005 The Dukes of Hazzard en The Six Million Dollar Man (met Jim Carrey in de hoofdrol, in Nederland beter bekend als De Man van 6 Miljoen) op het programma. Het zou me niets verbazen als deze oude Tv-series een zelfde soort satirische behandeling zullen krijgen als Starksy & Hutch, aangezien regisseur Todd Phillips en scenarist John O'Brien ook bij deze projecten betrokken zijn. Waar je je al niet in kan specialiseren...


JB geeft **½jouw meningGezien: 14-05-2004

Beste filmpartners-in-crime,

VW en ik wilden na al dat dood en verderf weer eens wat vrolijks en probeerden het daarom maar eens bij onze jeugdvrienden Starsky & Hutch en old time classic The Ladykillers. Hollywood zit nog steeds met het grootste collectieve writers-block ooit, dus hebben we wéér van doen met twee remakes. Kunnen we er nog een beetje de humor van in zien, VW?Home